1. augusztus 3 -5 között 3 napos nappali tábort tartottunk rászoruló gyermekek részére Csót, Dabronc és Alsóság együtt közösen.

Ennek a tábornak az ötlete az elmúlt évben született meg a szívünkben egy találkozás eredményeképpen, amikor meghívtak még csákánydoroszlói plébánosként, közel 30 fős gyermekkórusommal Csótra, vendégszerepelni a helyi rászoruló gyermekek részére. Ennek a folytatása képpen álmodtuk meg azt, hogy legyen 3 napos tábor 3 különböző helyszínen. Sok olyan rászoruló gyermek vett részt az idei tábori programokon, akik gyakorlatilag putriban élnek vagy nagyon mély szegénységben; ennél fogva nem adatik meg nekik, hogy eljussanak más fizetős programokra. A táborunk így tehát a résztvevők számára teljesen ingyenes volt, melynek célja hogy az egyes gyermekek akik különböző helyekről és körülményekből érkeztek, legyen közösségi élményük, legyen Isten tapasztalatuk és fölébredjen a szívükben a vágy a normális emberi életvitel után, hogy a szívükben történjen egy döntés, mely szerint ne akarjanak Isten nélkül élni és ne akarjanak lecsúszottá válni, hanem inkább a szüleik, a társadalom és az egyház büszke lehessen rájuk emberi és keresztényi törekvéseik miatt.

A programban közel 50 diák vett részt plusz a kísérők, akik a Karitász önkénteseiként kísérték el a gyermekeket. Mindegyik állomáshelyen színes közösségépítő, Istenélményt nyújtó programok részesei voltunk. Jó volt hallani már a tábor első napja után, hogy nem akarták a gyermekek, hogy véget érjen. Mindhárom napon szentmisével indultak a programok.

Az első napon Csóton voltunk. Szentmise után tízóraiztunk, azt követően pedig megtekintettük a helyi tájházat és a falu centrumát, ahol a Szűzanyához imádkoztunk. Utána a faluházban a trianoni emlékművet mutatta be a helyi polgármester, majd a falu focipályája volt az úticélunk, ahol néptáncosok kedveskedtek nekünk táncukkal és ahol örömmel fogyasztottuk el ebédünket. Ezt követően alkalom adódott közös futball mérkőzésre, elmélyült beszélgetésekre, ismerkedésre, majd uzsonnával zárult a program.

A második napon Alsóságon folytatódtak a programok. Szentmise után tízórai várta a gyermekeket, azt követően pedig a helyi sportcsarnokban közösség építő programmal folytattuk egy érzékenyítő előadás keretében, melynek célja az előítéletek felszámolása volt. Nagyon megérintette a gyerekeket, hiszen ők valamennyien a saját bőrükön élik meg nap, mint nap az előítéletek bélyegét. Ezt követően interaktív táncbemutató következett, melynek technikai biztosítását köszönjük. E jeles program után futballoztunk egymással. Utána a plébánián meleg ebéd várt minket. A rossz időre való tekintettel visszamentünk a sportcsarnokba, ahol közösségépítő játékokat játszottunk. Nagyon tetszett a gyerekeknek. Uzsonnával zárult a program.

A harmadik napon Dabroncra mentünk. A szentmise után a terített asztallal vártak bennünket a dabronci karitászosok a helyi faluházban. Utána bűvészmutatványos érkezett közént, aki elkápráztatott mindannyiunkat tudásával. Délben ebédeltünk bográcsból, azután következett a meglepetés program: Sümegre mentünk, ahol színvonalas lovasbemutató tanúi lehettünk, melyet batyuból való uzsonna követett a program zárásaként.

E három napnak gyümölcseként fontos megemlíteni: életre szóló barátságok köttettek és ígéretek hangzottak el több résztvevő gyermek részéről, hogy otthon ministrálni fognak, belehúznak a tanulásba, s többször adnak hálát Istennek a kapott ajándékokért. Köszönet Majtényi László a vas megyei közgyűlés elnökének, hogy 100 ezer forinttal támogatta e programsorozatot és köszönet, azoknak az önkéntes felajánlóknak, akik gyümölcsökkel, süteményekkel járultak hozzá e program sikeréhez. Külön köszönet a pékáruk felajánlásáért Kreshnik Karavidaj úrnak.

További fotókért kövesd plébániánk közösségi facebook oldalát is:

Közzétette: Alsósági Szent Miklós Plébánia – 2020. augusztus 8., szombat