Hamvazószerda -2017

2017. február 28-án, a jövő hét keddjén befejeződik a farsangi időszak. Ezt a napot húshagyókeddnek nevezzünk, mert a régebbi keresztények ezen a napon teljesen elhagyták a nagyböjt idejére a hús fogyasztását.

Másnap van hamvazószerda, a nagyböjt kezdete. Nevét onnan kapta, hogy az előző évben virágvasárnap használt barkát eltesszük, kiszárad, és most elégetjük. Ennek a megszentelt hamujával történik a hamvazás. A pap kis keresztet rajzol a homlokunkra, közben mondja: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” E szavakat az Úristen mondta Ádámnak a Paradicsomkertben, amikor az engedetlenségük miatt kiűzte őket onnan. A megszentelt hamu tehát a bűnbánatra, megtérésre és a földi életünk elmúlására emlékeztet bennünket.

Ezek átélése miatt úgynevezett szigorú böjti nap van hamvazószerdán. Ez azt jelenti, hogy húst nem eszünk, és a felnőtteknek – a betöltött 21. évtől a betöltött 60. életévig – csak háromszor szabad étkezniük, és ebből egyszer lakhatunk jól.

Nagyböjt péntekjein továbbra is megvan a hústilalom, ami a betöltött 14. életévtől kezdődik, és ez viszont egészen a halálunkig tart.

Hamvazószerdán Izsákfán délután 4 órakor lesz szentmise, aminek a keretében megszentelem a hamut és hamvazok. Alsóságon délután 5 órakor ugyanígy.

Jövő vasárnap, február 26-án e két helyen a délelőtti ünnepi szentmisék után hamvazom meg azokat, akik hamvazószerdán nem tudtak ebben részesedni.

Bobán február 26-án a déli szentmise keretében szentelem meg a hamut, és utána mindjárt hamvazok.

You may also like...